tiistai 3. helmikuuta 2015

Pastanjauhantaa ja digitaalisen viestinnän ulottuvuuksia

Digitaalisen viestinnän voi jakaa kahteen osaan. Tämä jako riippuu siitä, miten viestintä ilmenee ajallisesta näkökulmasta. Jos viestintä on reaaliaikaista esimerkiksi Skypen välityksellä, on kyseessä digitaalisen viestinnän muoto synchronous. Jos viestintä tapahtuu niin, että viestit lähetetään ja luetaan kun tietty henkilö on kirjautuneena esimerkiksi Facebookiin, on kyseessä digitaalisen viestinnän muoto asynchronous. Tässä postauksessa keskitymme blogiin, jossa vallitsee viestinnän muoto asynchronous.

Koska teemanamme on ruoka, tarkastelemme Pastanjauhantaa-blogin postausta tästä digitaalisen viestinnän näkökulmasta. Kyseinen blogi on tarkoitettu kaikille ruoan ystäville, jotka saattavat kaivata vaihtelua ruokapöytäänsä. Blogissa julkaistaan reseptejä liharuoista leivontaan, pikkusyötävistä kalaan, ja jälkiruoista juomiin. Lisäksi blogissa muitakin juttuja ruokaan liittyen, kuten ruokasitaatteja. Blogia ylläpitävät Pippurimylly ja Rosmariini, joista jälkimmäinen on kirjoittanut valitsemamme postauksen. Lisäksi postaukseen on tullut 8 kommenttia. Kommentoijilla on omat Blogger-tilinsä, mutta blogiin voi kommentoida anonyymistikin, eli rekisteröitymistä Blogger-palveluun ei vaadita.

Tämän postauksen lähteeksi valitsimme postauksen hedelmäsalaatista, jonka löydät täältä.

Hedelmäsalaattipostauksen kuva

Digitaalisen viestinnän kielenkäytössä on kolme tasoa. Niistä ensimmäinen, lexical, koostuu lähinnä yksittäisistä sanoista ja symboleista, kuten hymiöistä. Postauksessa on merkitty hedelmäsalaatin ainekset allekkain yksittäisinä sanoina ja lukuina, eli tämä kuuluu lexical-tasoon.

Yksittäisiä sanoja reseptissä (lexical)

Toisessa tasossa eli syntactic-tasossa kieliopillisiin seikkoihin ei ole kiinnitetty paljon huomiota. Pilkut voivat puuttua, kuten myös isot alkukirjaimet. Lauseet ovat tyypillisesti lyhyitä ja verbittömiä. Tähän tasoon löytyi sopiva kommentti kommenttiosastolta.

Postauksen kommentti (syntactic)

Viimeisenä on taso nimeltään Textual. Siinä lauseet ovat jo vähän pidempiä ja verbillisiä, ja se voi sisältää dialogia. Kieli ei kuitenkaan välttämättä ole kirjakieltä, mutta harvemminpa se sellaista onkaan netissä. Textual-tasoon kuuluu Pastajauhantaa-blogin postauksessa itse postauksen teksti, kertomus ennen reseptiä.

Rosmariini kertoo monella lauseella kokemuksestaan (textual)

Kommenttiosiossa on syntynyt dialogia (textual)

- Jenna K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti